diumenge, 28 de desembre del 2014

Gestió d'arxius i arxius on-line

Hi ha diferents mètodes per emmagatzemar o gestionar els nostres arxius, un d'aquests mètodes pot ser Google Drive, un altre pot ser Fotos de Google, i per posar un altre exemple podríem dir que un bon programa per gestionar arxius és el Dropbox, que és un servei d'emmagatzematge d'arxius en Internet, operat per la companyia Dropbox.

Dropbox té un objectiu principal i és el de servir-nos com a còpia de seguretat automàtica dels arxius o carpetes i poder tenir-los sincronitzats entre diversos dispositius en línia. Existeixen versions gratuïtes i de pagament. 

Si us interessa Dropbox, us deixo un vídeo que explica com descarregar-lo. Espero que us sigui d'ajuda!


dissabte, 20 de desembre del 2014

Identitat digital i cura de les nostres dades

A la xarxa disposem d'una identitat pròpia i única, i hem de tenir cura de qui accedeix i amb quins permisos ho fa a les nostres dades per tal que la nostra identitat no estigui sota cap risc. 

Les mesures de prevenció a l'ordinador són: 
  1. Comptar amb antivirus i tallafocs.
  2. Realitzar anàlisis periòdiques d'infeccions. 
  3. Disposar de contrasenya d'accés al PC.
  4. Realitzar còpies de seguretat. 
Les mesures de prevenció a internet són:
  1. Bloquejar les finestres emergents.
  2. Contrasenyes alfanumèriques.
  3. Utilitzar contrasenyes diferents, no sempre la mateixa.
  4. Tancar sempre les sessions en qualsevol lloc on estiguem bloquejats.
  5. Connectar-nos a xarxes segures
  6. Vigilar si fem login des d'espais públics. 
Les mesures de prevenció a dispositius són:
  1. Fer sempre una anàlisi de USB, Disc Dur Extern, etc. 
  2. Si l'hem introduït a un PC aliè hem d'analitzar-lo. 
  3. Fer còpia de seguretat del contingut important. 
Les mesures de prevenció a Smarthphones són: (Ho trobo interessant, ja que molta gent avui en dia en té)
  1. Bloqueig automàtic i codi o patrons per accedir.
  2. Comptar amb un antivirus.
  3. Tancar les Apps.
  4. Connectar-nos a xarxes segures.



                                 
Contrasenya Smartphone - Google Imatges
                               

Contrasenya PC - Google Imatges
                         


dimecres, 17 de desembre del 2014

Flipped Classroom

Flipped Classroom és un mètode innovador que permet als alumnes assistir a classes dinàmiques on la creativitat i el pensament es posa en joc per tal de facilitar i dinamitzar les hores de classe. 


Es tracta d'un sistema educatiu que consisteix en què els nens veuen i aprenen de vídeos recomanats pel professor i a classe es posen en pràctica ja sigui comentant-los, fent activitats, realitzant debats col·lectius o fent els deures amb l'ajuda del professor sobre els vídeos. Per tant es deixa de banda el mètode explicar-atendre, ja que aquest nou mètode és molt més dinàmic i útil segons quins casos. 



Google Imatges - Model tradicional vs Flipped Classroom
 



dijous, 11 de desembre del 2014

Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinador.

Segons aquest article els ordinadors poden substituir els mestres i hi ha quatre metàfores que ho refuten i marquen els quatre tipus:

-La metàfora tutorial: l’ordinador com a tutor, es vol substituir totalment el professor amb un ordinador. No és un bon mètode perquè tanca al nen en l’ordinador, el limita i no el deixa expressar-se ni fer aprenentatges lliurement o a partir de l'experiència.

-La metàfora de la construcció: el nen ensenya l’ordinador. S’assoleixen aprenentatges a partir de l’experiència. Per exemple el cas de Scratch.mit.edu en el qual el nen fa moure un personatge i ensenya a aquest a realitzar moviments, per tant ensenyen els nens i aprenen els personatges virtuals alhora que els nens fan un aprenentatge sensorial mitjançant l'experimentació i per tant l'experiència.

-La metàfora del laboratori: usem simuladors en l’educació. Serveix per corregir-te i per agafar experiència a través de fer les coses tu mateix.

-La metàfora de la caixa d’eines: L’ordinador no és una simple eina sinó que té moltes funcions beneficioses, com per exemple: els treballs col·laboratius en el Drive cosa que abans no podíem fer-ho o des d'un punt de vista documental, no tenir moltes còpies del mateix document, etc.

Les activitats virtuals de certs portals educatius no són cent per cent beneficiosos, ja que el nen pot anar provant fins a trobar la resposta correcta i així fer creure a la mestra que en sap sobre el tema quan realment no és així.

En conclusió , de tenir cura del que ensenyem als nostres alumnes i per tant donar-los bones eines i recursos.

dimecres, 10 de desembre del 2014

Citar, referenciar i fonts fiables.

Un factor molt important en qualsevol treball en un blog o qualsevol altra pàgina web és citar, referenciar i utilitzar fonts fiables. Hem de saber contrastar la informació recollida perquè hem d'assegurar-nos que aquesta és fiable i està actualitzada. D'altra banda hem de citar de qui és ja que si no ho féssim ens estaríem apropiant d'aquella informació sense cap autoritat. Una font és fiable quan té un "tic" verd el qual vol dir que és una pàgina segura i contrastada. També podem veure si una font és fiable o no si està reforçat per algú entès en el tema tractat o també si està demostrat científicament. En canvi en un mitjà de paper sabem si una font és fiable quan procedeix d'una biblioteca, d'un lloc especialitzat en el tema, revistes de temes científics, etc. 

Aquesta és la manera de citar de manera adient: 
  • Cognom de l'autor i la inicial del nom 
  • Títol del llibre
  • Lloc on s'ha escrit 
  • Any
Resultat: (Rubio, M, Mar i Lluna, Barcelona, 2014)

Espero que us serveixi d'ajuda!

dimarts, 9 de desembre del 2014

Descripció d'una companya

A COED vam haver de fer una descripció d'una companya de classe que consistia en explicar en un full o mitjançant algun recurs poètic com era aquesta d'una manera original.  Més tard hauríem de presentar una fotografia i parlar sobre les qualitats i característiques d'aquesta. Amb tot això treballaríem l'entonació, la postura del cos, la mirada, el feedback amb el públic... conceptes que estem llegint al llibre de "Com parlar bé en públic" que havíem de llegir per més endavant. Hi ha diferents maneres de descriure algú, com per exemple amb una cançó, poesies visuals, poesia, novel·la, assaig, conte, vídeo, etc. Les descripcions poden ser objectives o subjectives segons l'autor que la formuli.


Vam penjar totes les fotografies al voltant de la classe a l'altura de la vista. Més tard vam sortir tots de classe i vam tornar a entrar amb percepció d'observadors, com si estiguéssim veient una exposició a un museu que no fos feta per nosaltres. 

A més, ens van fer escriure un títol per la nostra imatge que expressés el que nosaltres volíem mostrar. 

Vam acabar entenent que el més important és saber expressar el que es vol dir amb allò que tu has fet. Una fotografia pot dir molt més que moltes paraules, però si expliquem o aclarim el que volem dir en la fotografia podem tenir dues versions: la que prèviament havíem construït sense saber que volia dir l'autor amb aquella imatge, i la que ens diuen que vol representar. 

La meva descripció va ser la següent:


Anna Vélez, una futura mestra amb molta vocació

Potser hi haurà poques com ella... Natural, riallera, espontània, treballadora, sentimental...
Et pot fer un deliciós pastís de xocolata com passar-se els dies treballant, pot estar enfeinada la major part del dia però trobar una estona per tenir cura de la seva petita família, els seus animals. Una persona que et podria fer un sopar tant sever com fabulós i encara li quedarien ganes per anar a veure una pel·lícula al cinema. Una noia que és capaç d’estudiar molt dur quan toca però també saber divertir-se quan és necessari, passant moments agradables amb els seus nebots o fins i tot sortint a passejar al seu gos, el Pirata.
Com ja deveu suposar, ella és una apassionada dels que diu ser la seva família, el petit Pirata i els seus dos gats.
Només entrant per la porta de casa seva pots ensumar els múltiples olors a dolç dels magnífics projectes de pastisseria que té entre mans: cupcakes, pastissos, galetes, magdalenes, etc.  Més tard, notaríem instantàniament l’absolut ordre que reina a casa seva, quadres per les parets on s’exhibeixen els seus primers cupcakes, el seu antic barri, i els seus adorats gats... i és que l’Anna és una bona decoradora, li fascina tenir una casa amb tanta personalitat.
Però encara té una passió més gran, que les supera totes amb diferencia... Són dues menudes personetes, el Jan i la Noa, els seus dos nebots amb els quals es pot passar un tarda sencera al cinema veient Doraemon i divertir-se o passar una tarda preparant una tarda dolça, és així com anomena les tardes que mengen pastissos que ella mateixa prepara per als seus nebots. En només dos cursos de pastisseria és ja tot una experta en rebosteria americana.
Ella té un somni... L’Anna vol ser mestra d’educació infantil. Sempre se li han donat bé tres coses: Escriure, estar amb animals i per últim estar amb nens. L’Anna està cursant aquesta carrera perquè somia que en un futur pugui sortir i tingui un treball que l’omple i que és purament vocatiu.
Als seus 28 anys ja és advocada tot i que es va adonar que necessitava fer aquesta carrera perquè sentia que era el que li agradaria i la faria feliç.
Un dels seus múltiples hobbies és passar les tardes amb els seus amics a una terrassa d’un bar en una tarda de futbol o simplement fent una xerrada.

Finalment, puc definir l’Anna com a una persona madura, interessant, culta, agradable i amant dels animals, als quals passeja, cuida i s’encarrega d’ells com si es tractés de la seva pròpia família, i és que... realment ho són.

Feedly

Per explicar breument que és Feedly, es pot dir que és un lector de RSS que permet organitzar les notícies que nosaltres vulguem des d'un navegador web o una aplicació. És un programa senzill i ràpid i molt útil per buscar les pàgines que més desitgis. A més ens dóna la possibilitat d'organitzar les notícies per temes fet que redueix el temps de cerca i ho fa més dinàmic. 

Per obtenir feedly hem d'accedir al link https://feedly.com/#discoverUn cop creat el teu usuari podràs buscar pàgines les quals podràs guardar en diferents carpetes. Això et possibilitarà de classificar-ho per temes per no tenir dificultats a l'hora d'escollir el que voldràs llegir. 

Feedly - Google Imatges

Tauletes digitals - Xerrada

Durant la setmana reflexiva (SAE) en Jordi Bigas i la Marta Palet, mestres a l'escola "Mare de Déu de la Mercè", ens van fer una xerrada sobre les tauletes digitals a l'educació. Per ells és una eina molt útil, ja que fa un temps que les porten utilitzant a l'escola i els ajuda en molts aspectes tant a ells com als seus alumnes.

Als mestres els serveix per anotar reunions, substitucions, per contactar-se entre ells, per posar notes d'avaluacions, per comunicar-se amb les famílies, etc. Per altra banda els nens les utilitzen per fer racons de tauletes digitals on aprenen didàcticament temes com per exemple la Llengua a partir d'aplicacions que permeten millorar la caligrafia, etc. 

El Jordi i la Marta van crear fa relativament poc Educaplay que és una pàgina web on és possible crear materials entre mestres. Al final de la xerrada ens van mostrar diversos jocs i aplicacions per practicar amb els alumnes que feien jugar i alhora aprendre als nens. 

He fet referència aquest dia de la setmana reflexiva perquè ho he trobat molt útil de cara la nostra professió. És un mètode innovador que s'hauria de donar a conèixer per començar a canviar hàbits i pensaments dels qui podem fer desenvolupar les ments dels més petits.

   Nens amb tauleta digital -  Extret de http://www.lavanguardia.com/mon-barcelona/20140411/54404920826/sagrada-familia-tauleta-nens.html
     

Creative commons

Creative commons (CC) és una organització fundada per Lawrence Lessig sense propòsits comercials que permet donar a conèixer públicament treballs creatius de persones de tot arreu. Mitjançant llicències, que més endavant explicaré, comparteixen la seva creativitat. Aquesta organització proporciona alguns drets reservats que decideix l'autor. 

Les llicències són els permisos que es demanen a una persona pel treball que aquest ha fet i altres utilitzen. Creative commons (CC) disposa de les següents:
  • Reconeixement (By): És totalment lliure.
  • Nocomercial (By-nc): No permet fer usos comercials.
  • Reconeixement - Compartirigual (By-sa): Es permet l'ús comercial. 
  • Reconeixement - Nocomercial - Compartirigual: No es permet fer ús comercial.
  • Reconeixement - Nocomercial - Senseobraderivada: No es permet fer ús comercial d'aquestes obres ni generar-ne derivades. 
En el meu cas, us parlaré de la lliçència CC que disposa el meu bloc és: Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd) vol dir que no es permet l'ús comercial d'aquestes obres ni tampoc generar-ne de derivades.


La meva lliçència de CC disposa d'unes icones que tenen un significat:

Símbol de persona: Per a cualsevol utilitat del material que es trobi el meu bloc caldrà una llicència. 

Símbol €: No es pot utilitzar el material amb fins comercials.

Símbol igual: Es pot ampliar i transformar el material, però no es pot distribuir el material modificat.


Creative Commons - Google Imatges 
                            

Identitat i Territori

A COED hem hagut de realitzar una presentació oral en parelles sobre un tema que ens unís o ens agrades a les dues. La parella per fer el treball no havia de ser amb algú que coneguéssim prèviament sinó amb algú que compartíssim alguna afició i que anteriorment no ho sabíem. La meva parella era la Clàudia Pedrosa i vam decidir fer el treball sobre els valors de la societat que creiem tenir però realment potser no tenim tan assolits com pensem. 

L'objectiu d'aquest treball era aconseguir en un màxim de 10 minuts convèncer a tots els que estaven a l'aula d'allò que nosaltres estàvem parlant argumentant-ho tot amb exemples, experiències viscudes o informació refutada per altres fonts. La presentació havia de comptar amb un suport audiovisual que ens ajudés a ser més clars a l'hora d'explicar-nos.

De primeres vam començar a estar nervioses però de mica en mica vam poder controlar els nervis i ens va sortir prou bé. Vam intentar interactuar amb el públic fent preguntes i donant-los unes paperetes per contestar a casa i trobar un valor que els manqués o una lluita pel futur que volguessin proposar-se. Vam intentar adoptar una bona postura corporal, una bona entonació i un discurs adequat. 



dimecres, 3 de desembre del 2014

Competència comunicativa

Aprendre a parlar és una experiència social. Una competència comunicativa és allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contextos culturalment significants. L'acte de parlar, és cada un dels enunciats lingüístics que produeix un interlocutor perquè passin coses i per tant cal entendre el que diem, el que volem dir i l'efecte que volem que produeixi. 

Els components de la Competència comunicativa són: 
  • La competència lingüística/gramatical: Fa referència al domini del codi lingüístic i s'ocupa del nivell fonològic, del morfològic, del sintàctic i el lèxic i semàntic. 
  • La competència sociolingüística: Fa referència a les regles socioculturals d'ús i s'ocupa de la situació dels participants, el propòsit de la interacció, i les normes i convencions de la interacció. Fa referència també a les regles socioculturals d’ús i també als dialectes i registres (col·loquial, culte, estàndard...)
  • La competència discursiva: Fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere i s'ocupa de cohesió de la forma i coherència en el significat. 
  • La competència estratègica: Fa referència a les estratègies de comunicació verbal i no verbal que es poden utilitzar per compensar deficiències provocades per limitacions insuficiències i afavorir l'afectivitat de la comunicació.

diumenge, 30 de novembre del 2014

Llenguatge oral formal

El llenguatge oral formal té certs trets característics que es poden dividir de la següent manera: 
  1. Trets contextuals
  •  Caràcter no universal i aprenentatge escolar (és un ensenyament específic)
  • Acústica, efímera i produïda en temps real (sobre la marxa)
  • Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional. 

    2. Trets textuals
  • Formal i generalment monologada
  • Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat
  • Repetitiva i amb una intervenció fonamentalment dels llenguatges no verbals. 
    3. Trets lingüístics
  • Té un paper fonamental dels trets suprasegmentals (To, volum,ritme)
  • Ocurrència d'elements díctics (es pot referir amb la coincidència), interrogacions, exclamacions, interjeccions (comparteixen espai-temps), anacoluts (faltes de sintaxi de no concordança), el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc. 
  • Correcció normativa i ús de la varietat estàndard. 

dilluns, 24 de novembre del 2014

La composició del text: Planificació, composició i revisió.

Per elaborar un text primer s'ha de fer una planificació. És fan uns primers intents de redacció amb un, dos o més esborranys. A continuació, es fa la revisió a fons de la coherència del discurs de la cohesió, de l'adequació, de la correcció i de la variació. 


Separem aquest procés en els punts següents:

La planificació: Reflexionar, establir els objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estratègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre. 


Anàlisi de la situació comunicativa



1. Què vull escriure? (Tipus de destinatari): En aquest apartat hem de pensar a qui es dirigeix el text per poder escriure d'una manera o d'un altre. Per tant hem de tenir en compte els següents factors. 


                         - Grau de formalitat: Llenguatge col·loquial o formal.
                         - Fórmula de tractament: Tu, vostè, vós...
                         - Gènere del destinatari: Home o dona. Si és mixt, farem 
                                                             servir formules no marcades. Si no 
                                                             n'hi ha farem servir el masculí. 
                         -Varietat dialectal: Si ens dirigim a persones amb la mateixa 
                                                     varietat dialectal que nosaltres farem servir
                                                     forma de la llengua estàndard. 

2. Sobre què vull escriure? (Tema): Tenir una visió general i global del que volem transmetre i que volem comunicar amb el text. El tema que escollim ens demanarà un lèxic diferent. Ex: No es el mateix escriure de jardineria que   de centrals nuclears. 

3. Per què vull escriure? (Objectius): Objectius diferents, textos diferents. Segons l'objectiu plantejarem diferents tipus de textos. Els diferents tipus de textos són: 
  •  Funció narrativa: Conte.
  •  Funció descriptiva: Guia d'una ciutat.
  •  Funció explicativa: Llibre de cuina.
4. Com ho vull escriure (Extensió, estructura, etc): En l'extensió, en alguns textos farem esforç per sintetitzar i en altres un de desenvolupament d'idees i argumentació. En el cas de l'estructura, cada tipus de text determinarà una estructura o altra, ja que no és el mateix escriure una poesia que una carta o un conte, i per tant caldrà tenir en compte estructures estandarditzades. 

Recollida de la informació

Pluja d'idees: Escriure a raig tot el que ens passi pel cap en un moment determinat sobre un tema en concret. 

Documentació: Fer una recerca prèvia sobre el tema. 

Respondre a les 6W: (Qui, què, on, quan, per què, com): Ens ajuda a no deixar-nos cap dada important. És bo fer-se totes les preguntes sobre el tema però després cal decidir si és rellevant o no. 

Prendre apunts de la informació recollida: És molt recomanable per a textos descriptius. És a dir, s'ha d'observar de prop allò que s'hagi d'escriure i fixar-se en tots els detalls i anotar en el mateix moment tot el que s'hagi captat. 

Selecció i ordenació de la informació

Selecció d'idees: Triar quina informació ens quedem i quina desestimem. Cal tenir em compte l'emissor, el receptor, el missatge i el canal. 

Ordenació d'idees: Posar-les en ordre, idees principals primer i secundàries posteriorment. 

Tècniques d'agrupació: Agrupar les idees formant conjunts d'idees unides per alguna semblança. 

Tècniques d'ordenació: Establir un ordre per ls grups formats anteriorment. 

La redacció: Redactar és transformar els plans i les idees en llenguatge escrit. 

Estructura del text

Paràgraf: Distribueix en blocs les diverses idees que formen un text. Ho fa visible i entenedor. 

Cada paragràf pot constar d'una idea o més d'una idea. En cas que un paràgraf tingui una sola idea, la cohesió entre tots els paràgrafs constitueix un únic missatge general.  En cas que un paràgraf tingui més d'una idea aquestes es desenvoluparan independentment en paràgrafs posteriors. També pot passar que més d'un paràgraf tingui una sola idea i en aquest cas els diversos paràgrafs que tracten sobre un mateix subtema constitueixen un apartat del tema general. 

Hi ha diferents tipus de paràgrafs segons el contingut:

1. Paràgrafs introductoris: a l'inici d'un text i introdueixen el que serà escrit. 
2. Paràgrafs expositius: Formen el cos del text i volen transmetre el                       desenvolupament de les idees. 
3. Paràgrafs conclusius: Formen l'últim paràgraf o grup de paràgrafs finals i           resumeixen el text.  

Connectors: Elements de cohesió textual que relacionen paràgrafs. Hi ha diferents tipus de connectors: 

  • Conjuncions i locucions conjuntives: però, i, o, per tal que...
  • Preposicions i locucions prepositives: Entre altres coses, a causa de...
  • Adverbis i locucions adverbials: Abans-d'ahir, d'una banda, de l'altra... 
  • Altres paraules o expressions: És a dir, recapitulant, pel que fa...
Els connectors poden tenir diverses funcions com són: senyalitzar, organitzar, relacionar, exemplificar, oposició i objecció, causa i conseqüència, etc. 

La puntuació: Eina bàsica per estructurar un text i delimitar el significat exacte del missatge que es vol transmetre. La puntuació té diverses funcions: 

  • La coma: per separar els elements d'una sèrie (excepte si estan separats per les conjuncions i, ni, o)
  • El punt i coma: en enumeracions complexes, s'utilitza per separar els diversos grups d'elements. 
  • El punt: punt final d'una oració amb el significat complet que no està enllaçada sintàcticament amb cap altra. 
  • Els dos punts: per introduir enumeracions, exemples, citacions textuals, etc.
  • Els punts suspensius: amb la intenció de deixar voluntàriament inacabada una frase.
  • Els signes d'entonació: el d'interrogació i d'admiració que s'utilitzen al final de les oracions interrogatives i exclamatives directes, respectivament. 
  • Els parèntesis: per afegir incisos i informació intercalada en una frase. 
  • Els guions: per introduir en la frase un incís. 
  • Les cometes: per reproduir literalment una citació textual.
L'estil: 

1. Adequació: Tenir compte amb el registre triat i usar paraules i expressions         adequades a aquest registre. 
2. Claredat: Buscar la claredat, cal que ens fem entendre. Fer servir paraules         d'ús corrent i construccions sintàctiques que facilitin la comunicació amb el         lector.
3. Precisió: Cada paraula ha de reflectir al màxim la realitat que volem                  expressar. 
4. Concisió: Evitar construccions artificioses complicades que "vesteixen" més o     sonen millor. 
5. Variació: Evitar repeticions innecessàries.

La revisió: Revisar és examinar i avaluar el que hem escrit. Decidir si s'adiu amb les nostres expectatives. Cal llegir, avaluar i decidir. Res és intocable i no ens hem de limitar a revisar la forma sinó revisar a fons el contingut. Deixar per al final la revisió dels continguts més superficials com la gramàtica i les convencions. 


Tots aquests punts faran que el text que ens hem proposat escriure tingui una estructura i un contingut excel·lent. Us animo a què ho proveu i comproveu la diferència a fer-ho ràpid i sense unes pautes. 


Informació extreta dels documents proporcionats a classe.

dissabte, 22 de novembre del 2014

Mapes conceptuals

Joseph D. Novack va crear aquesta didàctica nova forma de fer i distribuir informació. És una manera per la qual la informació del coneixement queda molt més resumida i esquematitzada. Es poden utilitzar diferents programes d'entre altres l'anteriorment mencionat Bubbl, o el CMap Tools. 


Primerament s'ha de reflexionar, seleccionar i jerarquitzar la informació, més tard, reflexionar sobre la relació entre els diferents coneixements. Per últim, hem de presentar gràficament de manera clara, ordenada i coherent. 


Aquí deixo un exemple fet a partir de Bubbl.us:

Mapa Conceptual 

Viquipèdia i Wikis

Els wikis són documents col·laboratius que es penja des del navegador. És d'ús dinàmic i senzill, ja que està format per la comunitat. L'objectiu dels wikis és controlar la validesa dels continguts que es pengen. A més són molt flexibles perquè es poden crear enllaços per conduir a altres wikis. 

El control dels continguts els modifiquen els viquipedistes que tenen l'accés a qualsevol document per millorar-lo o complementar-lo.

La Viquipèdia, un patrimoni col·lectiu el qual té molta rellevància en l'àmbit educatiu atès que promou el treball en grup. 

Els cinc pilars de la Viquipèdia són: 

1. Com a enciclopèdia que és s'ha d'esforçar per aconseguir la certesa dels continguts que es pengin. S'ha de mostrar objectivitat i no donar opinions personals. 

2. Busca un punt de vista neutral, i informació des de tots els angles possibles per així, poder contrastar la informació.

3. Tothom pot col·laborar, distribuir i modificar lliurement però no tothom que hi participa ho permet. 

4. Es segueixen normes d'etiqueta, no pots discutir amb els altres.

5. No hi ha més normes més enllà d'aquests cinc pilars. 

La diferència entre els wikis i la viquipèdia, és que la segona inclou tots els wikis que a la vegada estan organitzats entre ells. 


Els wikispaces són una eina per registrar-te i poder fer wikis gratuïtament.

Decàleg d'un bon comunicador

A partir del llibre "Com parlar bé en públic" de Joana Rubio i Francesc Puigpelat fem un decàleg que ens ajudi a assentar les idees que ens vol transmetre. 

1. S'ha de mantenir una posició segura.
2. S'ha de tenir un domini de la llengua.
3. Hem de tenir clar els objectius del discurs 
4. Proporcionar una mirada encertada al públic que podrà donar-nos informació.
5. Formar un feedback amb els oients.
6. Mantenir una bona posició del cos. 
7. No parlar ni massa ràpid ni massa lent per no confondre ni avorrir. 
8. Ser agradable. 

En la introducció d'un discurs es presenta el tema tractat i ocupa entre un 5 i 10% del discurs. Podem iniciar la introducció amb diferents recursos com: Presentar els objectius, fer una pregunta, documentar-se, explicar una anècdota, definir el tema, o llegir hipotèticament la ment del públic. 

En el desenvolupament del discurs s'explica àmpliament el que volem tractar del tema en un ordre lògic. El discurs pot tenir dos objectius: 

- Informar
- Convèncer

Per finalitzar, acabem amb una conclusió que és on es tanca el discurs i es pot fer de diferents maneres: convidar a la participació, resumir els punts principals, apel·lar als sentiments, relacionar la introducció amb la conclusió, etc. 


dimecres, 19 de novembre del 2014

Bubbl

El programa Bubbl és una eina molt útil mitjançant la qual es poden fer mapes conceptuals molt complets ja que et permet fer totes les formes que necessitis amb fletxes que uneixen els diferents conceptes. 

Es poden fer mapes conceptuals de poca extensió o de molta. És un programa fàcil d'utilitzar, ja que quan acabes de fer el treball se't guarda a la pàgina automàticament. A més cada dos minuts desa la informació que has anat introduint. Com en tots els programes on-line, primer hem de registrar-nos.

Ens permet construir esquemes mentals i establir relacions entre conceptes en pocs minuts. Aquest és molt visual i permet moltes possibilitats en quant les eines. Un cop fet, podem imprimir-lo, compartir-ho amb altres persones o fins i tot insertar-ho al blog. 

La pàgina web és: bubbl.us.

Aquí deixo un que he fet jo, espero que us agradi.

Bubbl 

Padlet

El Padlet és un programa per emmagatzemar records, experiències i emocions, per recordar fets, cançons i guardar música o fins i tot per informar sobre el menú de menjador d'una escola.

Aquesta és una eina molt útil i pràctica pel sistema educatiu atès que pot tenir múltiples usos:

1. Penjar fotografies per compartir amb les famílies dels seus fills
2. Per la interactuació dels professors (assabentar-se de substitucions, avisos, reunions...)
3. Per nens de més de tres anys acompanyats d'un adult per penjar els treballs
4. Amb la finalitat que pares pengin l'opinió sobre el que fan els seus fills o sobre assumptes de l'escola.
5. Amb l'objectiu que pares interactuïn entre ells i expliquin situacions de relació família-escola.

El Padlet és una brillant opció per guardar i compartir diferents continguts multimèdia sense complicar-nos amb massa opcions. Es pot utilitzar com un arxiu personal o com una pissarra col·laborativa en la qual cada usuari penja el que creu convenient en una pissarra on tothom pot comentar el que es penja.


Aquí us deixo un vídeo per aprendre a fer un mur a padlet, espero que us serveixi de gran ajuda.

Glogster

El Glogster és un mitjà on pots expressar una qüestió amb fotografies, música, textos i vídeos. Tot això fa que es mostrin emocions i apel·lin a la part més sentimental de les persones.


Aquesta pàgina pot tenir diferents usos, com per exemple educatius:

  • Material de suport en una exposició oral.
  • Per presentar el resultat d'un treball
  • Plantejar una activitat
  • Promocionar llibres, pàgines webs, blogs...
  • Resumir un fet, un viatge, una excursió...
En altres paraules és un pòster on es poden penjar tot tipus de materials per a fer una exposició molt completa, ja que permet posar molts elements en una sola plana i fins i tot ens possibilita l'ús de plantilles per fer-ho més estètic, aquestes plantilles poden ser modificades. A més es poden compartir.


Per entrar a Glogster primer cal registrar-se per poder tenir creada un compte on poder veure els seguidors, les publicacions que has fet tu o als que segueixes. És un programa molt senzill d'utilitzar i molt pràctic per tot tipus d'exposicions.

Aquest podria ser un exemple:

Pòster  - Google Imatges
Aquí us deixo un vídeo que explica com crear un Glogster:

dimarts, 18 de novembre del 2014

Més idees que emocions

NÚVOLS DE PARAULES

A Wordle l'usuari pot crear el seu propi núvol de paraules. Aquest consisteix en presentar visualment les paraules a partir d'un text. Fa grans les paraules que surten freqüentment en el text i elimina les paraules curtes i signes. A més pots afegir un text i t'organitza les diverses paraules desordenades. Col·loca les paraules d'una mida o altra segons el grau d'importància que tingui dins el text. Aquest núvol et permet fer un esquema de paraules per tenir clara i definida la importància del text. El Wordle és un espai públic on tothom pot col·locar el seu esquema per grau d'importància.

Wordle - Google Imatges
                                        
No cal crear-se cap usuari, només cal escriure el text i enganxar-lo a l'enllaç www.wordle.net, clicar "GO" i el programa ho fa sol. Es pot canviar la lletra, el format, el color, etc. Espero que ho proveu! 

MAPES MENTALS

El mapa mental és una eina que ens permet organitzar i estructurar el nostre pensament facilitant-nos  la nostra capacitat d'expressar idees  d'una manera gràfica. Un exemple és Mindomo que és un programa per fer mapes mentals que és molt fàcil i útil d'utilitzar. www.mindomo.com

DIAGRAMA DE FLUX
Fluxograma o també anomenat diagrama de flux són una sèrie de passos a seguir, que impliquen un procés determinat, per solucionar un problema o situació. Podem utilitzar Gliffy que és un programa molt adequat per expressar una acció. 

Aquí us deixo un exemple:

Fluxograma - Google Imatges
                            

dimarts, 11 de novembre del 2014

Book Trailer

Una de les últimes tendències en vídeo és l'anomenada Book Trailer que consta en realitzar un petit vídeo publicitari basat a partir de l'argument d'un llibre. Aquest ha de captar l'interès del lector i per tant ha de ser d'una curta extensió, pot contenir: música, imatges, vídeos, text, efectes, transicions, etc.

El Book Trailer serveix per fer resums de llibres i així fer un recurs dinàmic i entenedor per l'auditori i per tant poder atraure el públic d'una manera satisfactòria.

El fenomen del Book Trailer té el seu origen als Estats Units i s'ha convertit en un format molt utilitzat per a la promoció del llibre a internet, les xarxes socials i els dispositius mòbils.

Per realitzar un bon Book Trailer s'han de tenir en compte aquests passos: 
  1. Pensar i definir bé els objectius: és a dir, fer una bona producció, un bon guió, uns textos acurats, escollir uns actors adequats, etc.
  2. Format adequat al canal Internet: Que sigui positiu, que impacti i que no entri en l'argument del llibre sinó només en la seva atmosfera.
  3. Fomentar la participació del lector: facilitar i animar els lectors a què ho comentin, el comparteixin, el recomanin...
Si en voleu saber més sobre aquest innovador mètode cliqueu aquest link: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/Book-trailers-per-nous-llibres/video/4275391/

A classe ens van proposar fer-ne un i aquest va ser el nostre resultat, espero que us agradi! 



            


Aquí us deixo el procés que vam seguir per realitzar el nostre Book Trailer on hi consta les fases de treball, el motiu de l'elecció del llibre, els diferents llibrespublicats per "Blue Jeans", el procés de creació, l'elaboració del guió i l'enregistrament.


                          


Informació extreta de:  http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2014/09/traile-de-llibre-book-trailer.html

RSS

Un RSS és una eina per facilitar la gestió i publicació d'informació. Aquest canal permet que el receptor tingui en una pàgina tota la informació que li interessa o li és necessària, aquesta pàgina s'actualitza automàticament. Això permet al lector no perdre temps buscant informació, ja que les notícies per les quals s'interessen estan guardades en la pàgina esmentada anteriorment. 

D'altra banda, mitjançant el lector RSS el receptor podrà veure les actualitzacions i diferents notícies que pengen les pàgines a les quals està subscrit. 

Altrament, podem diferenciar avantatges i inconvenients sobre aquesta eina.


Els principals avantatges són: 
  1. El lector es pot subscriure a qualsevol pàgina i pot donar-se de baixa en qualsevol moment. 
  2. Aquest canal està lliure de spam, ja que no has de donar el teu correu electrònic. 
  3. La recerca de la informació és totalment gratuïta. 
Els principals inconvenients són:

  1. Alguns dels programes no estan en espanyol 
  2. Pel fet que és una eina innovadora no tots penjen la seva informació a través de canals RSS. 
  3. No tots els lectors RSS mostren les fotografies. 
En conclusió, els RSS són unes pàgines molt útils que permeten la distribució i recerca d'informació.



RSS - Google Imatges