diumenge, 28 de desembre del 2014

Gestió d'arxius i arxius on-line

Hi ha diferents mètodes per emmagatzemar o gestionar els nostres arxius, un d'aquests mètodes pot ser Google Drive, un altre pot ser Fotos de Google, i per posar un altre exemple podríem dir que un bon programa per gestionar arxius és el Dropbox, que és un servei d'emmagatzematge d'arxius en Internet, operat per la companyia Dropbox.

Dropbox té un objectiu principal i és el de servir-nos com a còpia de seguretat automàtica dels arxius o carpetes i poder tenir-los sincronitzats entre diversos dispositius en línia. Existeixen versions gratuïtes i de pagament. 

Si us interessa Dropbox, us deixo un vídeo que explica com descarregar-lo. Espero que us sigui d'ajuda!


dissabte, 20 de desembre del 2014

Identitat digital i cura de les nostres dades

A la xarxa disposem d'una identitat pròpia i única, i hem de tenir cura de qui accedeix i amb quins permisos ho fa a les nostres dades per tal que la nostra identitat no estigui sota cap risc. 

Les mesures de prevenció a l'ordinador són: 
  1. Comptar amb antivirus i tallafocs.
  2. Realitzar anàlisis periòdiques d'infeccions. 
  3. Disposar de contrasenya d'accés al PC.
  4. Realitzar còpies de seguretat. 
Les mesures de prevenció a internet són:
  1. Bloquejar les finestres emergents.
  2. Contrasenyes alfanumèriques.
  3. Utilitzar contrasenyes diferents, no sempre la mateixa.
  4. Tancar sempre les sessions en qualsevol lloc on estiguem bloquejats.
  5. Connectar-nos a xarxes segures
  6. Vigilar si fem login des d'espais públics. 
Les mesures de prevenció a dispositius són:
  1. Fer sempre una anàlisi de USB, Disc Dur Extern, etc. 
  2. Si l'hem introduït a un PC aliè hem d'analitzar-lo. 
  3. Fer còpia de seguretat del contingut important. 
Les mesures de prevenció a Smarthphones són: (Ho trobo interessant, ja que molta gent avui en dia en té)
  1. Bloqueig automàtic i codi o patrons per accedir.
  2. Comptar amb un antivirus.
  3. Tancar les Apps.
  4. Connectar-nos a xarxes segures.



                                 
Contrasenya Smartphone - Google Imatges
                               

Contrasenya PC - Google Imatges
                         


dimecres, 17 de desembre del 2014

Flipped Classroom

Flipped Classroom és un mètode innovador que permet als alumnes assistir a classes dinàmiques on la creativitat i el pensament es posa en joc per tal de facilitar i dinamitzar les hores de classe. 


Es tracta d'un sistema educatiu que consisteix en què els nens veuen i aprenen de vídeos recomanats pel professor i a classe es posen en pràctica ja sigui comentant-los, fent activitats, realitzant debats col·lectius o fent els deures amb l'ajuda del professor sobre els vídeos. Per tant es deixa de banda el mètode explicar-atendre, ja que aquest nou mètode és molt més dinàmic i útil segons quins casos. 



Google Imatges - Model tradicional vs Flipped Classroom
 



dijous, 11 de desembre del 2014

Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinador.

Segons aquest article els ordinadors poden substituir els mestres i hi ha quatre metàfores que ho refuten i marquen els quatre tipus:

-La metàfora tutorial: l’ordinador com a tutor, es vol substituir totalment el professor amb un ordinador. No és un bon mètode perquè tanca al nen en l’ordinador, el limita i no el deixa expressar-se ni fer aprenentatges lliurement o a partir de l'experiència.

-La metàfora de la construcció: el nen ensenya l’ordinador. S’assoleixen aprenentatges a partir de l’experiència. Per exemple el cas de Scratch.mit.edu en el qual el nen fa moure un personatge i ensenya a aquest a realitzar moviments, per tant ensenyen els nens i aprenen els personatges virtuals alhora que els nens fan un aprenentatge sensorial mitjançant l'experimentació i per tant l'experiència.

-La metàfora del laboratori: usem simuladors en l’educació. Serveix per corregir-te i per agafar experiència a través de fer les coses tu mateix.

-La metàfora de la caixa d’eines: L’ordinador no és una simple eina sinó que té moltes funcions beneficioses, com per exemple: els treballs col·laboratius en el Drive cosa que abans no podíem fer-ho o des d'un punt de vista documental, no tenir moltes còpies del mateix document, etc.

Les activitats virtuals de certs portals educatius no són cent per cent beneficiosos, ja que el nen pot anar provant fins a trobar la resposta correcta i així fer creure a la mestra que en sap sobre el tema quan realment no és així.

En conclusió , de tenir cura del que ensenyem als nostres alumnes i per tant donar-los bones eines i recursos.

dimecres, 10 de desembre del 2014

Citar, referenciar i fonts fiables.

Un factor molt important en qualsevol treball en un blog o qualsevol altra pàgina web és citar, referenciar i utilitzar fonts fiables. Hem de saber contrastar la informació recollida perquè hem d'assegurar-nos que aquesta és fiable i està actualitzada. D'altra banda hem de citar de qui és ja que si no ho féssim ens estaríem apropiant d'aquella informació sense cap autoritat. Una font és fiable quan té un "tic" verd el qual vol dir que és una pàgina segura i contrastada. També podem veure si una font és fiable o no si està reforçat per algú entès en el tema tractat o també si està demostrat científicament. En canvi en un mitjà de paper sabem si una font és fiable quan procedeix d'una biblioteca, d'un lloc especialitzat en el tema, revistes de temes científics, etc. 

Aquesta és la manera de citar de manera adient: 
  • Cognom de l'autor i la inicial del nom 
  • Títol del llibre
  • Lloc on s'ha escrit 
  • Any
Resultat: (Rubio, M, Mar i Lluna, Barcelona, 2014)

Espero que us serveixi d'ajuda!

dimarts, 9 de desembre del 2014

Descripció d'una companya

A COED vam haver de fer una descripció d'una companya de classe que consistia en explicar en un full o mitjançant algun recurs poètic com era aquesta d'una manera original.  Més tard hauríem de presentar una fotografia i parlar sobre les qualitats i característiques d'aquesta. Amb tot això treballaríem l'entonació, la postura del cos, la mirada, el feedback amb el públic... conceptes que estem llegint al llibre de "Com parlar bé en públic" que havíem de llegir per més endavant. Hi ha diferents maneres de descriure algú, com per exemple amb una cançó, poesies visuals, poesia, novel·la, assaig, conte, vídeo, etc. Les descripcions poden ser objectives o subjectives segons l'autor que la formuli.


Vam penjar totes les fotografies al voltant de la classe a l'altura de la vista. Més tard vam sortir tots de classe i vam tornar a entrar amb percepció d'observadors, com si estiguéssim veient una exposició a un museu que no fos feta per nosaltres. 

A més, ens van fer escriure un títol per la nostra imatge que expressés el que nosaltres volíem mostrar. 

Vam acabar entenent que el més important és saber expressar el que es vol dir amb allò que tu has fet. Una fotografia pot dir molt més que moltes paraules, però si expliquem o aclarim el que volem dir en la fotografia podem tenir dues versions: la que prèviament havíem construït sense saber que volia dir l'autor amb aquella imatge, i la que ens diuen que vol representar. 

La meva descripció va ser la següent:


Anna Vélez, una futura mestra amb molta vocació

Potser hi haurà poques com ella... Natural, riallera, espontània, treballadora, sentimental...
Et pot fer un deliciós pastís de xocolata com passar-se els dies treballant, pot estar enfeinada la major part del dia però trobar una estona per tenir cura de la seva petita família, els seus animals. Una persona que et podria fer un sopar tant sever com fabulós i encara li quedarien ganes per anar a veure una pel·lícula al cinema. Una noia que és capaç d’estudiar molt dur quan toca però també saber divertir-se quan és necessari, passant moments agradables amb els seus nebots o fins i tot sortint a passejar al seu gos, el Pirata.
Com ja deveu suposar, ella és una apassionada dels que diu ser la seva família, el petit Pirata i els seus dos gats.
Només entrant per la porta de casa seva pots ensumar els múltiples olors a dolç dels magnífics projectes de pastisseria que té entre mans: cupcakes, pastissos, galetes, magdalenes, etc.  Més tard, notaríem instantàniament l’absolut ordre que reina a casa seva, quadres per les parets on s’exhibeixen els seus primers cupcakes, el seu antic barri, i els seus adorats gats... i és que l’Anna és una bona decoradora, li fascina tenir una casa amb tanta personalitat.
Però encara té una passió més gran, que les supera totes amb diferencia... Són dues menudes personetes, el Jan i la Noa, els seus dos nebots amb els quals es pot passar un tarda sencera al cinema veient Doraemon i divertir-se o passar una tarda preparant una tarda dolça, és així com anomena les tardes que mengen pastissos que ella mateixa prepara per als seus nebots. En només dos cursos de pastisseria és ja tot una experta en rebosteria americana.
Ella té un somni... L’Anna vol ser mestra d’educació infantil. Sempre se li han donat bé tres coses: Escriure, estar amb animals i per últim estar amb nens. L’Anna està cursant aquesta carrera perquè somia que en un futur pugui sortir i tingui un treball que l’omple i que és purament vocatiu.
Als seus 28 anys ja és advocada tot i que es va adonar que necessitava fer aquesta carrera perquè sentia que era el que li agradaria i la faria feliç.
Un dels seus múltiples hobbies és passar les tardes amb els seus amics a una terrassa d’un bar en una tarda de futbol o simplement fent una xerrada.

Finalment, puc definir l’Anna com a una persona madura, interessant, culta, agradable i amant dels animals, als quals passeja, cuida i s’encarrega d’ells com si es tractés de la seva pròpia família, i és que... realment ho són.

Feedly

Per explicar breument que és Feedly, es pot dir que és un lector de RSS que permet organitzar les notícies que nosaltres vulguem des d'un navegador web o una aplicació. És un programa senzill i ràpid i molt útil per buscar les pàgines que més desitgis. A més ens dóna la possibilitat d'organitzar les notícies per temes fet que redueix el temps de cerca i ho fa més dinàmic. 

Per obtenir feedly hem d'accedir al link https://feedly.com/#discoverUn cop creat el teu usuari podràs buscar pàgines les quals podràs guardar en diferents carpetes. Això et possibilitarà de classificar-ho per temes per no tenir dificultats a l'hora d'escollir el que voldràs llegir. 

Feedly - Google Imatges

Tauletes digitals - Xerrada

Durant la setmana reflexiva (SAE) en Jordi Bigas i la Marta Palet, mestres a l'escola "Mare de Déu de la Mercè", ens van fer una xerrada sobre les tauletes digitals a l'educació. Per ells és una eina molt útil, ja que fa un temps que les porten utilitzant a l'escola i els ajuda en molts aspectes tant a ells com als seus alumnes.

Als mestres els serveix per anotar reunions, substitucions, per contactar-se entre ells, per posar notes d'avaluacions, per comunicar-se amb les famílies, etc. Per altra banda els nens les utilitzen per fer racons de tauletes digitals on aprenen didàcticament temes com per exemple la Llengua a partir d'aplicacions que permeten millorar la caligrafia, etc. 

El Jordi i la Marta van crear fa relativament poc Educaplay que és una pàgina web on és possible crear materials entre mestres. Al final de la xerrada ens van mostrar diversos jocs i aplicacions per practicar amb els alumnes que feien jugar i alhora aprendre als nens. 

He fet referència aquest dia de la setmana reflexiva perquè ho he trobat molt útil de cara la nostra professió. És un mètode innovador que s'hauria de donar a conèixer per començar a canviar hàbits i pensaments dels qui podem fer desenvolupar les ments dels més petits.

   Nens amb tauleta digital -  Extret de http://www.lavanguardia.com/mon-barcelona/20140411/54404920826/sagrada-familia-tauleta-nens.html
     

Creative commons

Creative commons (CC) és una organització fundada per Lawrence Lessig sense propòsits comercials que permet donar a conèixer públicament treballs creatius de persones de tot arreu. Mitjançant llicències, que més endavant explicaré, comparteixen la seva creativitat. Aquesta organització proporciona alguns drets reservats que decideix l'autor. 

Les llicències són els permisos que es demanen a una persona pel treball que aquest ha fet i altres utilitzen. Creative commons (CC) disposa de les següents:
  • Reconeixement (By): És totalment lliure.
  • Nocomercial (By-nc): No permet fer usos comercials.
  • Reconeixement - Compartirigual (By-sa): Es permet l'ús comercial. 
  • Reconeixement - Nocomercial - Compartirigual: No es permet fer ús comercial.
  • Reconeixement - Nocomercial - Senseobraderivada: No es permet fer ús comercial d'aquestes obres ni generar-ne derivades. 
En el meu cas, us parlaré de la lliçència CC que disposa el meu bloc és: Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd) vol dir que no es permet l'ús comercial d'aquestes obres ni tampoc generar-ne de derivades.


La meva lliçència de CC disposa d'unes icones que tenen un significat:

Símbol de persona: Per a cualsevol utilitat del material que es trobi el meu bloc caldrà una llicència. 

Símbol €: No es pot utilitzar el material amb fins comercials.

Símbol igual: Es pot ampliar i transformar el material, però no es pot distribuir el material modificat.


Creative Commons - Google Imatges 
                            

Identitat i Territori

A COED hem hagut de realitzar una presentació oral en parelles sobre un tema que ens unís o ens agrades a les dues. La parella per fer el treball no havia de ser amb algú que coneguéssim prèviament sinó amb algú que compartíssim alguna afició i que anteriorment no ho sabíem. La meva parella era la Clàudia Pedrosa i vam decidir fer el treball sobre els valors de la societat que creiem tenir però realment potser no tenim tan assolits com pensem. 

L'objectiu d'aquest treball era aconseguir en un màxim de 10 minuts convèncer a tots els que estaven a l'aula d'allò que nosaltres estàvem parlant argumentant-ho tot amb exemples, experiències viscudes o informació refutada per altres fonts. La presentació havia de comptar amb un suport audiovisual que ens ajudés a ser més clars a l'hora d'explicar-nos.

De primeres vam començar a estar nervioses però de mica en mica vam poder controlar els nervis i ens va sortir prou bé. Vam intentar interactuar amb el públic fent preguntes i donant-los unes paperetes per contestar a casa i trobar un valor que els manqués o una lluita pel futur que volguessin proposar-se. Vam intentar adoptar una bona postura corporal, una bona entonació i un discurs adequat. 



dimecres, 3 de desembre del 2014

Competència comunicativa

Aprendre a parlar és una experiència social. Una competència comunicativa és allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contextos culturalment significants. L'acte de parlar, és cada un dels enunciats lingüístics que produeix un interlocutor perquè passin coses i per tant cal entendre el que diem, el que volem dir i l'efecte que volem que produeixi. 

Els components de la Competència comunicativa són: 
  • La competència lingüística/gramatical: Fa referència al domini del codi lingüístic i s'ocupa del nivell fonològic, del morfològic, del sintàctic i el lèxic i semàntic. 
  • La competència sociolingüística: Fa referència a les regles socioculturals d'ús i s'ocupa de la situació dels participants, el propòsit de la interacció, i les normes i convencions de la interacció. Fa referència també a les regles socioculturals d’ús i també als dialectes i registres (col·loquial, culte, estàndard...)
  • La competència discursiva: Fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere i s'ocupa de cohesió de la forma i coherència en el significat. 
  • La competència estratègica: Fa referència a les estratègies de comunicació verbal i no verbal que es poden utilitzar per compensar deficiències provocades per limitacions insuficiències i afavorir l'afectivitat de la comunicació.