dijous, 16 d’octubre del 2014

El llenguatge i les llengües

Podem concebre el llenguatge de moltes maneres i probablement totes serien correctes però el que tota definició hauria de tenir en comú és que el llenguatge és alguna cosa més que un mitjà de comunicació. 


Tots sabem que el llenguatge té sentit quan és utilitzat entre un emissor i un receptor. Per tant, és un mitjà d'expressió personal que s'organitza en diversos nivells (el discurs, l'oració, el sintagma, el morfema, el fonema) i ens permet l'expressió verbal d'un nombre il·limitat de sensacions, situacions, idees, etc. 

  • El llenguatge i l'organització de l'entorn: El llenguatge permet l'enteniment entre els éssers humans. Si les nostres irrepetibles impressions rebessin expressions lingüístiques igualment irrepetibles la comunicació seria impossible. Per tant, al fer reducció de les nostres idees el llenguatge permet l'organització i alhora la comunicació. 
  • El llenguatge i el pensament: El llenguatge fa que pensem. És a dir, sense una base cerebral no és possible el llenguatge. Per tant, el llenguatge ens permet desenvolupar el nostre pensament. 
  • El llenguatge i la memòria: El llenguatge és el suport bàsic de la memòria. Per posar un exemple, la memòria col·lectiva d'un poble es conserva mitjançant mites, llegendes, històries i tradicions. Per tant el llenguatge es converteix en un factor indispensable com a suport de la memòria tant individual com col·lectiva.
  • El llenguatge i la auto expressió: No sempre utilitzem el llenguatge com a mitjà de comunicació d'alguna cosa a un receptor sinó que podem utilitzar-lo també com a mitjà d'expressió d'un estat d'ànim i per tant reflexa també discursos interns i ens permet el diàleg amb nosaltres mateixos. 

Per concloure, podem referir-nos al llenguatge com a tots els elements acumulats, ja que és el mitjà de comunicació més extens de tots els que posseïm. A més, és un factor bàsic que ens constitueix com a éssers humans perquè fa possible el discurs abstracte i la parla desplaçada. És a dir, el llenguatge ens permet l'expressió lliure i és la causa del diàleg que mantenim amb nosaltres mateixos. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada